Mobile menu

Istraživanje

Jedan od sto fatalnih srčanih udara kod muškaraca izazvan je seksualnom aktivnošću

Objavljeno: 13.11.2017 10:30Izvor: klix.ba
Foto © klix.ba
Jedan od sto fatalnih srčanih udara kod muškaraca izazvan je seksualnim odnosom, tvrdi se u studiji u kojoj je istraživan utjecaj seksualnog napora na srčani zastoj.
Seks je prepoznatljivi okidač za iznenadni srčani zastoj koji uzrokuje 300.000 smrti godišnje u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi se u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Istraživači s medicinskog centra Cedars-Sinai analizirali su 4.525 detaljnih zapisa o kobnom srčanom zastoju i otkrili su da je 0,7 posto njih uzrokovano seksualnom aktivnošću. Podaci zabilježeni u medicinskim bilješkama u sklopu dugotrajne studije iznenadnih smrtnih slučajeva, otkrili su pak da se više od polovine njih (55 posto) dogodilo tokom seksa.

"Apsolutni seksualni rizik je izuzetno nizak, čak i kod ispitanika s kliničkim bolestima koje imaju prevalenciju od 7 do 10 posto", stoji u članku.

Detaljna analiza o tome u kojoj mjeri seks potiče srčani udar u poređenju s drugom aktivnošću nije moguća bez podataka o učestalosti seksa.