Mobile menu

Uvezivanje korisnika

Facebook uveo novi sistem za sprečavanje samoubistava

Objavljeno: 28.11.2017 13:02Izvor: klix.ba
Foto © klix.ba
Facebook je uveo novu tehnologiju vještačke inteligencije koja korisnicima pomaže u borbi s mentalnim problemima. Društvena mreža na ovaj način namjerava smanjiti broj samoubistava.
Koristeći novi sistem, Facebook će uvezati ljude koji imaju psihičke probleme s ljudima koji im mogu pružiti pomoć. Uz pomoć tehnike "prepoznavanja obrasca", sistem će skenirati objave i videosadržaje koji se uživo emitiraju na društvenoj mreži. Tako će Facebook u rizičnim slučajevima obavještavati uvezane korisnike o eventualnim prijetnjama i opasnostima, a čak će obavijestiti i najbližu policijsku stanicu, hitnu pomoć te druge organe koji mogu pravovremeno reagirati.

Osobama kojima je potrebna pomoć u rizičnim trenucima na mobitelima će se pojaviti nekoliko opcija kako bi mogle pozvati nekog bliskog ili telefonsku službu za pomoć.

"Razgovarajući sa stručnjacima za mentalno zdravlje, zaključili smo kako je jedan od najboljih načina sprečavanja samobistava kada ljudi kojima je potrebna pomoć stupe u kontakt s prijateljima ili porodicom, odnosno osobama koje brinu o njima. Ovo stavlja Facebook u jedinstven položaj. Možemo uvijek povezati brojne prijatelje i ljekare s ljudima koji imaju psihičkih problema", rekao je Facebookov menadžer proizvoda Guy Rosen.

Facebook će također poboljšati i prijavu objava u kojima korisnici nagovještavaju mogućnost samoubistva ili samopovređivanja, dok će osoba koja se osjeća depresivno moći lakše kontaktirati ljude koji joj mogu pomoći.

Novi sistem Facebook već testira u Americi i postepeno ga uvodi u druge zemlje. Međutim, sistem iz nepoznatih razloga neće biti dostupan u evropskim zemljama.