Mobile menu

Smjena generacija

Aston Martin uskoro predstavlja novi Vantage, manji i lakši

Objavljeno: 17.11.2017 09:09Izvor: klix.ba
Foto © klix.ba
U Aston Martinu i dalje plasiraju teasere s kojima najavljuju smjenu generacija njihovog osnovnog modela u ponudi.
Za manje od pet dana Aston Martin će predstaviti produkcijsko izdanje nove generacije modela Vantage, a u posljednjem kratkom najavnom videomaterijalu britanska automobilska kompanija željela je pokazati kako njihov najnoviji model izgleda u situaciji kontrolisanog nadupravljanja. Efekat videomaterijala dodatno je povećan usporenim snimkom u visokoj rezoluciji, a pored standarne maskirne "odore" na automobilu je i ovaj put prisutan natpis kompanije za proizvodnju guma Pirelli.Novi osnovni model u ponudi Aston Martina izvana mnogim detaljima podsjeća na unikatni model DB10 koji je Aston napravio za posljednji u nizu filmova o čuvenom britanskom agentu James Bondu 007.

Ispod dugog prednjeg poklopca motora smješten je 4-litarski V8 biturbo motor koji je Aston Martin "posudio" od AMG-a, a očekuje se da će u kombinaciji s Vantageom motor razvijati oko 500 KS. Izbor transmisije još uvijek nije potvrđen, ali se zna da će sav ponuđeni obrtni moment ići na točkove koji su na zadnjoj osovini. Posljednja testiranja na stazi Nürburgring Nordschleife otkrila su raskošan zvuk motora i izduvnog sistema oko kojeg su se temeljito pozabavili u Aston Martinu.

Novi Vantage bit će nešto manji od modela koji nasljeđuje, a značajnijom upotrebom aluminija bit će i lakši, što će pomoći boljim konačnim performansama. Svi detalji bit će poznati 21. novembra.